23/07/2023
Onkruit-film wordt vertoond op NPO 2 Extra
De documentaire film ‘Radicale Actie, Onkruit en XR zal op 7 augustus om 19:52 te zien zijn op NPO 2 Extra. Vervolgens wordt de film in die week elke dag herhaald. NPO 2 Extra is een themakanaal en zit  niet in de  standaard pakketten. Je kunt het wel bekijken via de NPO app. De film staat ook een maand lang op NPO Start.

De film was eerder te zien op verschillende debatavonden en tijdens het 2.dH5-festival in Amsterdam. De film toont actiebeelden hoe Onkruit en totaalweigeraars de strijd aangingen met het leger en het militarisme en hoe Extinction Rebellion (XR) nu strijdt voor een rechtvaardig klimaatbeleid. Totaalweigeraars, oud-actievoerders en activisten van XR komen aan het woord over het perspectief en de dilemma’s van directe actie.
De film is geactualiseerd met actiebeelden van ‘Just Stop Oil’ en een interview met Wouter Mouton uit Brugge, die zich o.a. heeft vastgelijmd aan het Meisje met de parel in het Mauritshuis.
De film is gemaakt door de onafhankelijke filmmakers Huib Schoonhoven en Karen Kuiper met medewerking van de freelance journalisten Jacqueline Maris en Marnix Koolhaas.