Cultuur Beesten

Cultuur Beesten

Een creatieve methode om samen na te denken over multi-culturele identiteiten.

Cultuurbeesten is een methode om multiculturele identiteiten bespreekbaar te maken in een klas. De leraar neemt de kinderen mee door een verhalend proces waarin de kinderen zelf hun eigen culturele objecten tekenen, deze ruilen en combineren om nieuwe culturele identiteiten in de wereld te zetten. Namelijk cultuurbeesten. De methode legt de nadruk op het erkennen en begrijpen van culturele verschillen en overeenkomsten door samen te leren.

De methode volgt een verhaallijn met Surisotur MarMar in de hoofdrol.

Surisotur MarMar is een cultuurbeest. Het bestaat uit verschillende culturele objecten uit verschillende culturen. Daarom is Surisotur MarMar uniek in zijn soort. Op een dag besluit Surisotur MarMar een kijkje te nemen in de mensenwereld. Maar de mensen herkennen hem niet en jagen hem weg. Ga terug naar waar je vandaan komt! roepen ze tegen hem. Maar waar hoort het cultuurbeest thuis? Surisotur MarMar wordt er ongelukkig en onzeker van. Is het cultuurbeest echt de enige in zijn soort?

 

De kinderen zullen daarom vriendjes moeten maken voor Surisotur MarMar om te laten zien dat hij niet de enige in zijn soort is en dat het beest welkom is in de mensenwereld.

Lotte de Haan

ldehaan96@hotmail.com

 

Voorbeelden van Cultuur Beesten gemaakt door kinderen vindt u hier: www.instagram.com/cultuurbeesten/

Filmpje over de uitvoering van het programma: vimeo.com/253602159

De inhoud van het methodeboekje vindt u hier: issuu.com/ldehaan96/docs/methodeboekje_cultuurbeesten_isuu?e=32543405/57926863