Cultureel programma

 

Traditionele Poolse muziek 

Trudy en Evert, leden en begeleiders van de Poolse koor Cracovia uit Eindhoven, gaan ons een half uurtje entertainen met Poolse melodieën, gespeeld op viool en accordeon. Ze willen graag, als dank aan onze Poolse bevrijders, beginnen met oude soldatenmelodieën en dan verdergaan met muziek uit diverse streken die vertelt over het leven en de schoonheid van Polen.

 Voordat Cracovia een koor werd, was het een zang- en dansgroep. Zij begeleidden  deze groep en speelden de muziek bij de choreografieën uit diverse streken van Polen. De groep is in 1958 opgericht door kinderen van Poolse ouders, die na de oorlog in Nederland zijn gebleven. De tante van Trudy was met een Poolse soldaat getrouwd en haar nichtjes zaten dus bij deze groep. Omdat het moeilijk was om te repeteren van langspeelplaten, vroegen zij of Trudy en haar zus zin hadden om Poolse muziek te spelen. Trudy is sinds die tijd (50 jaar geleden) verknocht aan de Poolse muziek.

Haar man Evert Vinkenborg heeft in Breda de Poolse bevrijders tijdens de oorlog zien binnenkomen en toen hij 35 jaar geleden hoorde, dat er in Eindhoven een Poolse groep bestond, is hij mee gaan spelen en niet meer opgehouden.

 www.cracovia.nl

 Poëzie en een tentoonstelling

 Zofia van der Vorst woont al 27 jaar in Nederland. Al ruim 20 jaar zit ze in het bestuur van de Poolse school Eindhoven (www.fpsn.nl/eindhoven/?lang=nl). Haar gedichten uit de bundel “Wortels” zijn geïnspireerd op haar migratie naar Nederland. Een aantal gedichten van deze bundel zal gepresenteerd worden door haar en de vertaler Johan Beks (pastoor/theoloog) tijdens de bijeenkomst van het Vredesburo. De poëzie van Zofia is tevens een inspiratiebron geweest voor een aantal schilderijen van Agneszka Biegaj, waarvan er enkele te zien zullen zijn op die bijeenkomst.
Meer poëzie en schilderijen zijn te zien op www.zofiavandervorst.nl

 Poolse gerechten

 Om 18 uur gaan wij samen eten. Koks van de Burgers gaan, samen met de chef-kok van de Poolse stichting Euro Polonia, zorgen voor het eten. Zo gaan wij lekker genieten van de traditionele Poolse pirogies en koekjes bij de koffie. 

Pierogi

 

Poolse koekjes