Kobane verslagen nieuwsbrieven

VERSLAGEN EN NIEUWSBRIEVEN.

HÎVÎ BETEKENT HOOP

EN IS DE NAAM VAN EEN SCHOOL VOOR GEHANDICAPTE KINDEREN IN NOORD-SYRIË

VERSLAG VAN WERKGROEP EINDHOVEN~KOBANÊ

zomer 2016 – voorjaar 2018 in Eindhoven en zomer 2018 in Kobanê

Click here for the ENGLISH VERSION.

Team voor primair onderwijs Kobanê mei 2015

HOE HET BEGON

In 2015 was ik tweemaal in Kobanê en zag hoe inwoners terugkeerden naar de ruïnes van hun woonplaats. Men voelde zich bevrijd van ISIS en Assad. En terwijl de oorlog nog lang niet voorbij was, werkten verschillende bevolkingsgroepen samen aan een betere toekomst voor alle kinderen. Sindsdien is ‘niets doen’ voor mij geen optie meer.

Vooral de veerkracht van de vrouwen heeft een onuitwisbare indruk gemaakt.

Zolang ik kan, zal ik bouwen aan een brug tussen Eindhoven en Kobanê.

Deze vrouwen verdienen onze steun. En ik wens voor de inwoners van Eindhoven dat ze iets kunnen ervaren van hun doorzettingsvermogen en idealen.

HÎVÎ BETEKENT HOOP

In september 2016 opende de vrouwenraad in Kobanê een schooltje voor gehandicapte kinderen. Onder het Assad regime was er niets voor deze kinderen. Ze komen zelden buiten. Ze beseffen dat ze hun familie tot last zijn en ervaren angst en spanning van de oorlog. De naam van de school is Hîvî, dit betekent Hoop. De vrouwen vragen: “geef geld voor onderwijs aan deze kinderen” en “vertel ons verhaal verder”.

School Hîvî, najaar 2016

Eindhoven~Kobanê ontving een lijst van eenvoudige benodigdheden; tafels, stoelen, educatief materiaal. Totale waarde ca. €10.000. Daarbij is er ook behoefte aan een enorm bedrag voor specifieke therapeutische hulpmiddelen en medische ingrepen.

ACTIEF IN EINDHOVEN SINDS 2016

Iets eerder was Eindhoven~Kobanê gestart als werkgroep van het Vredesburo, met een projectbeschrijving, een eigen Facebook pagina en ongeveer 5 vrijwilligers.

Onze eerste activiteit was een openbare maaltijd op het bordes van de Catharinakerk tijdens de jaarlijkse Vredesweek in september 2016.

Daarna waren we met foto’s, flyers, sjaaltjes voor de verkoop en een collectebus aanwezig bij allerlei lokale evenementen; buurtbijeenkomsten, buitenspeeldagen, verschillende kleurrijke festivals ed. Ik mocht praatjes houden bij Rotarians en kerkdiensten. De voortreffelijke koks in de werkgroep werden een aantal keren uitgenodigd om maaltijden te verzorgen.

Ail Authman en Monir Goran, Eindhoven mei 2017

Op eigen initiatief organiseerden we met hulp van velen een benefietconcert in mei 2017. Het prachtige muzikaal programma, de buitengewone akoestiek van de Catharinakerk en vooral de sfeer van solidariteit waar alle aanwezigen aan bijdroegen, maakten deze bijeenkomst tot een onvergetelijk hoogtepunt.

Bijzondere vermelding verdienen ook de volgende evenementen.

Naar aanleiding van een spreekbeurt over Kobanê organiseerde groep 8 van OBS Merlijn in Nieuw Vennep aan het eind van het schooljaar voor alle leerlingen en ouders een fantastische fancyfair ten bate van school Hîvî.

Na twee korte voordrachten op bijeenkomsten voor mensen die vrijwilligerswerk zoeken, werd de werkgroep versterkt met nieuwe vrijwilligers uit verschillende werelddelen.

Het jaar werd feestelijk afgesloten met een fotoportret van Gulay onze kok op de ‘Wall of Fame’ van Eindhoven Doet.

Kort na de start van de werkgroep ontvingen we van een oude vrouw in Valkenswaard enige tassen vol warme gebreide dassen en sjaals. In 2017 sloot een van onze vrijwilligers zich aan bij het Vriendinnennetwerk van Stichting Ik Wil. Deze vriendinnen proberen samen Nederlands te praten, terwijl ze kleurige omslagdoeken, sjaals, babykleertjes etc. breien en haken met patronen uit verschillende werelddelen. Een deel van hun werk, is nu voor de verkoop van Eindhoven~Kobanê. Ook van de Huiskamer voor vluchtelingen zonder woonplek, kregen we een voorraad vrolijke dassen en mutsjes voor kinderen. Een deel hiervan gaven we mee aan een transport voor vluchtelingen uit Afrîn in de Shahba Noord-Syrië.

2018 begon met een uitnodiging van 6 PKN gemeenten in Kempenland. Op 28 januari waren onze vrijwilligers aanwezig in 3 verschillende kerken en in alle kerken waren verschillende soorten informatie en Syrische versnaperingen.

In maart 2018 worden twee Volksparlementen van kunstenaar Jonas Staal geopend, één in de stad Dêrik in Rojava (Noord-Syrië), en één in het Van Abbemuseum. Bij de opening in Eindhoven reciteren zeven werkgroep vrijwilligers in zeven verschillende talen uit het Sociaal Contract van het democratisch zelfbestuur in Noord-Syrië en is er een korte voordracht over onze betrokkenheid met Kobanê.

Renée in der Maur, school Hîvî voorjaar 2018

MAART 2018

In anderhalf jaar hebben we met ca. 1600 personen face-to-face contact gehad. Deze mensen gaven bij elkaar €12.500 !

Het benefietconcert was ondanks het belangeloos optreden van de artiesten een kostbare activiteit en slechts mogelijk dankzij €1000 subsidie Mondiale Bewustwording van gemeente Eindhoven en €760 van het Vredesburo. Verder heeft de werkgroep in deze periode nauwelijks onkosten gemaakt of gedeclareerd.

DE REIS VAN EEN PROJECTMANAGER NAAR KOBANÊ

Om politieke redenen raakte Noord-Syrië steeds meer geïsoleerd en contacten met Vrouwenraad en school Hîvî werden steeds moeilijker.

In april 2018 kan Renée in der Maur – medewerker van de ‘New World Summit’- weer op reis. Zij heeft veel ervaring in de regio en is o.a. betrokken bij de bouw van het ‘Peoples Parliament’ in de stad Derik.

Als projectmanager voor onze werkgroep verblijft zij enige maanden in Kobanê.

EEN MOOIE GROTE RUIMTE

School Hîvî huurt een gebouw in een dorp bij Kobanê. Hier krijgen op dat moment 16 gehandicapte kinderen van 4- 12 jaar onderwijs en therapie. De kleinschalige aanpak van zeer betrokken docenten en therapeuten doen deze kinderen opleven.

De Vrouwenraad en de schooldirectie overleggen met Renée over de besteding van het geld uit Eindhoven. Met het bedrag kan veel meer dan alleen wat lesmateriaal.

Voor €6000 wordt een gebouw in het centrum van Kobanê gehuurd, opgeknapt en ingericht. Er is ruimte voor 50 leerlingen. En door de ligging is het beter bereikbaar voor alle betrokkenen.

Begin juli wordt de school geopend. Winter 18/19 zijn er 25 leerlingen en het aantal groeit nog.

Beperkende factor is het aantal leerkrachten. Lesgeven aan gehandicapte kinderen wordt als minderwaardig beschouwd. Daardoor is het moeilijk om docenten te vinden voor dit mooie werk.

Vingerverven buiten bij de nieuwe locatie van Hîvî, zomer 2018

SCHOOLONTBIJT

Veel leerlingen kwamen zonder ontbijt en lunchpakket op school. Vanaf eind juli beginnen de 6 schooldagen met een ontbijt voor alle leerlingen en later op de dag een gezond fruithapje. Ondanks veranderende prijzen en wisselkoersen kan dat voor €400 per maand. Op vertrouwde adressen wordt €5700 beheerd voor ongeveer 12 maanden schoolontbijt en de huur in juli 2019. We hopen voorjaar 2019 zelf een bezoek aan Kobanê te brengen.

ANDERE WENSEN

Men leeft erg geïsoleerd. De schoolleiding zou graag in contact komen met Europese scholen en opleidingsinstituten. Dat kan een eenvoudige uitwisseling zijn met foto’s en video’s voor en door leerlingen die een beeld geven van gewone schooldagen. Maar ook uitwisseling van lesmateriaal over bijvoorbeeld gezondheid, voeding en hygiëne is zinvol. De docenten werken vanuit hun hart en intuïtie maar willen heel graag meer leren over gehandicapten onderwijs elders.

In financieel opzicht is schoolontbijt nummer één.

Daarnaast zou men graag geld zien voor:

* muziekinstrumenten en sportmaterialen geschikt voor kinderen met een bewegingsbeperking.

* meer educatief materiaal (atlassen, landkaarten, biologie modellen, loepen, etc. etc. etc.)

* schooluniformen gemaakt door plaatselijk vrouwen coöperatief. Kinderen komen alle dagen in dezelfde kleding.

* zonnepanelen voor energievoorziening en verwarming in de winter (i.p.v. de stinkende en luidruchtige dieselgeneratoren)

* medisch therapeutische hulpmiddelen en ingrepen.

* Bouw nieuwe school voor alle ca. 200 gehandicapte kinderen in Kobanê.

DIRECT CONTACT

Intussen zijn er in de werkgroep twee leden die Arabisch en Koerdisch spreken. Zij bellen regelmatig met de directrice van school Hîvî. Door foto’s en video’s leven we mee met de gebeurtenissen in Kobanê en het lijkt of wij sommige leerlingen persoonlijk leren kennen.

OORLOG

Sinds de plotselinge aankondiging – december 2018 – van het vertrek van Amerikaanse militairen uit Noord-Syrië zijn onze vrienden in Kobanê en wij met hen bevreesd voor wat er staat te gebeuren.

Ook onder deze omstandigheden kunnen wij leerkrachten en kinderen van school HîvÎ niet in de steek laten.

DE WERKGROEP IN EINDHOVEN

In 2016 zijn we gewoon maar begonnen met 5 personen en steeds dankbaar ingegaan op de uitnodigingen die we ontvingen. Mede op verzoek van school Hîvî willen we dit jaar werken aan contacten met scholen. We hebben al een eenvoudig onderwijsaanbod ontwikkeld.

Intussen is Eindhoven~Kobanê sterk gegroeid en telt nu 15 vrijwilligers afkomstig uit bijna alle delen van de wereld.

Mensen met banden in het Midden-Oosten dragen enorm bij aan het begrip voor het leven in Kobanê.

Nederlandstalige vrijwilligers met bijvoorbeeld enige administratieve en organisatorische ervaring zijn ook zeer welkom.

Het voorbeeld van de samenwerking tussen verschillende bevolkingsgroepen in Kobanê helpt ons om de onderlinge verschillen binnen de werkgroep te waarderen. Multicultureel koken blijkt een van onze specialiteiten.

En wat ons bindt is de wil om iets te doen voor kinderen in een oorlogsgebied.

IMPACT; bijna onzichtbaar of te groot voor woorden

Het lijkt weinig, wat we vanuit Eindhoven kunnen doen. We kunnen de stad niet herbouwen en de oorlog niet stoppen. Maar alles wat je kunt doen is oneindig veel beter, dan machteloos toezien.

Wij zijn dankbaar voor de samenwerking met iedereen in Eindhoven en in Kobanê. En we zijn blij voor elk kind dat kan spelen en leren.

Namens werkgroep Eindhoven~Kobanê,

Constance van Dorp

Valkenswaard winter ‘18/’19

School Hîvî, december 2018

is een werkgroep van Stichting Vredesburo Eindhoven

Grote Berg 41, 5611KH Eindhoven, T 040-2444707, www.vredesburo.nl

Fb: Werkgroep Eindhoven Kobanê.

Bank: NL60 TRIO 0788 8139 19, t.n.v. Stichting Vredesburo Eindhoven, o.v.v. Werkgroep Kobanê

Het Vredesburo is een ANBI.

Contact: info@eindhovenkobane.nl

Overzicht van de uitgaven (klik op de link): Hivi uitgaven 2018

Klik op een van de onderstaande links voor een overzicht van activiteiten en inkomsten in 2016, 2017 of 2018:

Verslag van activiteiten en inkomsten van 2016.

Verslag van activiteiten en inkomsten van 2017

Verslag van activiteiten en inkomsten van 2018.

 

a

a

SAMEN VOOR EINDHOVEN MATCH EVENT voor MONDIALE ORGANISATIES EN BEDRIJVEN, 6-10-17

Het begon met een introductie op een vrijdag in september. Daar mocht ik oefenen met een korte ‘pitch’.
youtu.be/TR7zHvbC1lE

Een vrolijk gezelschap was zeer betrokken bij alle korte voordrachten op 6 okt.


Daarna gingen we intensief met elkaar in gesprek.


En grote verrassing: Unilogic BV en Eindhoven~Kobanê ontvingen een Compliment voor Mooiste Match van wethouder Jacob Wedemijer.

Wladimir gaat ons veel leren over marketing, ICT en sociale media.

a

a

VREDESMAALTIJD 29-9-17

Het begon dit jaar met een optreden van Lopend Vuurtje.


Het eten kwam uit drie verschillende keukens.

Er waren ook verschillende dialogen.

En we denken, dat het een traditie gaat worden.

a

a

 

PEACE AND CULTURE FESTIVAL 17-9-17

Peace and Culture Festival was een groots begin van de Vredesweek. Exotische dansen en prachtige muziek trokken veel belangstelling. Bij onze kraam waren veel leuke gesprekken en er werden nieuwe contacten gelegd. Lieve mensen deden in totaal €190 in de bus voor Kobanê.

a

a

NEW NEIGBOURS FESTIVAL EINDHOVEN 27-8-17

Ons kraampje lijkt rustig, maar er werden wel ca. 30 flyers meegenomen.
Mensen uit Syrië en Irak vertelden veel nieuwe verhalen over het Midden-Oosten.
Het was een prachtig muziek en dansprogramma om nooit te vergeten.
Kijk maar op www.facebook.com/newneighbourseindhoven  

a

a

Nieuw Vennep, Obs Merlijn, 5-6-17

a

a

MEISJE VAN 12 ZET HELE SCHOOL IN BEWEGING VOOR KOBANÊ

Luister naar het hele verhaal op deze video: nl-nl.facebook.com/RikCreative/videos/10211127383913359/

 

a

a

De Buitenspeeldag, 14 juni

De buitenspeeldag op woensdagmiddag 14 juni in Valkenswaard was leuk. Een moeder stuurde deze foto’s.

Elders in het grote Wilhelminapark deden kinderen allerlei bewegingsspelen. Bij ons was het knutselen favoriet. De kinderen speelden met stokjes en wollen draadjes. Ze bouwden huisjes en maakten armbandjes en vlechtjes. En intussen vroegen ze zich af, hoe kinderen spelen in een stad waar alles kapot is. Ze maakten ook tekeningen voor de kinderen van school Hîvî.

Ca. 35 kindjes hebben bij ons onder een boom zitten spelen. En ik heb met ca. 10 ouders leuk gepraat.

We waren gekomen voor de gezellige contacten met buurtgenoten en we kregen €94 voor school Hîvî op deze leuke middag !

Met hartelijk groeten voor alle kinderen in Kobanê.

 

a

a

 

Unity Multicultureel Festival

 

Eindhoven~Kobanê was ook bij het Unity Multicultureel Festival op 24 juni 2017.

Als kinderen even wilden uitrusten van het voetballen, dansen en springen, dan kwamen ze bij ons spelen en knutselen. Intussen hadden wij boeiende gesprekken met Eindhovenaren uit alle delen van de wereld.

Studio040 maakte een vrolijke reportage.

 

a

a

Share Hope, Celebrate Freedom

Een impressie van de Muzikale Ontmoeting rond Syrië, Zondag 14 mei 2017

 

Tuana tussen de stoelen

Georganiseerd door Werkgroep Eindhoven~Kobanê en Vredesburo Eindhoven

Piet van den Boom, mei 2017

Terwijl in de straten van de binnenstad de voetballiefhebbers zich verzamelen om te zien wie de kampioen van Nederland wordt en anderen zich op terrassen kwijten van hun moederdag verplichtingen, loopt de Catharinakerk langzaam vol met bezoekers van de Muzikale Ontmoeting die bedoeld is om aandacht te vragen voor de situatie van de mensen die in de oorlogsgebieden van Syrie wonen. Vooral de stad Kobanê en meer in het bijzonder het initiatief van de Vrouwenraad om een school op te richten voor gehandicapte kinderen staat, waren de aanleiding voor deze middag.

Terwijl de bezoekers binnen druppelen in de koele, schemerige kerk klinken de viool van Ali Authman en de ud en gitaar van Monir Goran, die improviseren op thema’s uit traditionele Koerdische muziek.

Oud-stadsdichter Piet van den Boom opende de bijeenkomst met een gedicht van de Syrische dichter Adonis en een ode aan de muziek: muziek is de stem van de vrijheid.

Meteen daarna vulden de prachtige stemmen van tenor Ali Safavanian en sopraan Elvira Gligor de kerk, die een aantal opera-aria´s en liederen ten gehore brachten, subtiel begeleid door Ardjoena Sourjadi die ook soleerde met een ontroerend ‘Clair de lune’ van Claude Debussy.

Als eerste spreker kwam wethouder Jannie Visscher op het podium. Zij vergeleek het effect van een lokaal initiatief als Eindhoven~Kobanê met de reikwijdte van kringen in het water veroorzaakt door een klein steentje.

De 7-jarige Tuana verzorgde met een optreden op viool een kort en humoristisch intermezzo, waarna iedereen intens luisterde naar het verhaal van Esseline van de Sande die – muzikaal ondersteund door Ali Authman en Monir Goran – de aanwezigen meenam bij haar reizen en bezoeken aan Syrië, de bakermat van de Europese beschaving. Ze maakte zichtbaar en voelbaar hoe mensen ondanks het brute geweld, het alom aanwezige gevaar en de angst voor het verlies van hun dierbaren toch in staat zijn om warmte en hoop te delen met elkaar en met ons, die op zo grote afstand begaan zijn met hun leven en lot. Ze nodigde de aanwezigen uit om ter plekke kennis met elkaar te maken, in contact te treden, te zoeken naar wat ons bindt.

Zanger en verteller Kees Scholten legde met zijn voorstelling ´de moed om te vertrekken´ een brug tussen de migratie nu met de uittocht van vele duizenden Europeanen naar Argentinië. In die smeltkroes van culturen, de hogedrukpan van hoop, overlevingsdrang en wanhoop ontstond de tango. Samen met violiste Emmy Storms en pianiste Margreet Markering liet hij de gewijde ruimte van de Cathrien oplichten.

Als laatste spreker kwam Constance van Dorp aan het woord. Ze vertelde op de haar zo eigen bescheiden manier over de bezoeken die ze bracht aan Turkije en Syrië, over de ontmoetingen die ze had met de moedige vrouwen van Kobanê. Zij gaven de school die ze hebben opgericht de veelzeggende naam Hivi (hoop). Samen met Esseline van de Sande riep ze de aanwezigen op om niet stil en lamgeslagen aan de kant te blijven staan maar om naar vermogen In actie te komen. Daarbij werden mensen uitgenodigd om te bedenken of zij iets zouden kunnen bijdragen aan de doelen en activiteiten van de door Constance van Dorp opgerichte werkgroep Eindhoven~Kobanê.

Opnieuw wervelde daarna de tangomuziek door het hoge schip van de Cathrien, ten gehore gebracht door Trio tangata dat voor de gelegenheid bestond uit vier vrouwen: Margreet Markering (piano), Jacqueline Edeling (bandoneon), Emmy Storms (viool) en Harriët Oosterbeek (cello). Gedanst werd er niet, geluisterd des te intenser.

Na afloop, terwijl Laurens Mulkens (de beheerder van de Cathrien) snel de boel opruimde, bleven veel bezoekers met elkaar praten en uitwisselen. Daarbij konden ze genieten van de gerechten die al die tijd achter in de kerk hadden staan pruttelen. Het team onder leiding van Gulay Yildirim zorgde ervoor dat alle bezoekers, deelnemende musici en sprekers nog een heerlijke maaltijd kregen voor ze de –soms verre- terugreis aanvaardden.

Belangstelling was er ook voor mooie kleine presentaties van twee andere projecten. Stichting Humanitaire Hulp Syrië steunt vluchtelingen in Turkije en Noord-Syrië met o.a. levende schapen en geiten. Wageningen-Syrië richt zich onderwijs, educatie en werkgelegenheid voor vluchtelingen in Idlib, Jordanië. Het informatiemateriaal van het Koerdisch Instituut uit Brussel, van PAX voor Vrede en van A-Seed vond ook gretig aftrek.

In totaal bezochten ongeveer 120 mensen deze hartverwarmende bijeenkomst. Zij brachten bijna 1500 euro bij elkaar waarmee de vrouwen in Kobanê materialen kunnen aanschaffen voor onderwijs aan gehandicapte kinderen.

 

Monir speelt ud

Dank aan al deze mensen die deze activiteit mogelijk hebben gemaakt door hun belangeloze inzet:

Ali Authman (viool)

Jacqueline Edeling (bandoneon)

Elvira Gligor (zang)

Monir Goran (ud en gitaar)

Margreet Markering (piano)

Harriët Oosterbeek (cello)

Ali Safavian (zang)

Kees Scholten (zang, voordracht)

Ardjoena Soerjadi (piano)

Emmy Storms (viool)

Esseline van de Sande

Gulay Yildirim (keuken)
 

 

a

a

 

Kleurrijk Koningsfeest, 28-4-17, Gerardusplein Eindhoven.

 

Kraam Koningsfeest

Op het pleintje bij de kerk zorgde Kleurrijke stad voor prima muziek, maar verder bleef het er nog rustig.

Bij de rommelmarkt op het grasveld ernaast was het een gezellige drukte. En toen kwam de regen en de rommelmarkt verdween. Na de regen kwamen zon en wind en nog heel veel gasten bij het vrolijke kraampje van Eindhoven~Kobanê. En de muziek werd steeds beter. Ik verkocht wat sieraden en kinderkleding, gaf broodjes weg en deelde meer dan 50 flyers uit. Na afloop zat er €213,40 in de bus voor Kobanê.

Sieraden, potloden