Tibetaanse

ballingschap

in
kindertekeningen

 

Het Vredesburo Eindhoven heeft een kleine tentoonstelling samengesteld, bestaande uit 18 kopieën van tekeningen van gevluchte Tibetaanse kinderen, twee kleine vitrines met spulletjes beschikbaar gesteld door de Tibet Support Groep, en een informatietafeltje. De bedoeling is dat deze tentoonstelling langs scholen en openbare gelegenheden in het hele land gaat reizen.

 

Deze tentoonstelling kwam tot stand via Stichting Namgyal, die ons op de tekeningen attendeerde, en met goedkeuring van Sarah Lukas van FOTWA (Friends Of Tibetan Woman’s Association) uit de U.S.A,. de oprichtster van de schilderclub.

 

Sarah ontmoette in India Tsering Chophel, een jongen van 9 jaar die net uit Tibet was gevlucht. Samen met Kitty Leaken (fotografe) en de Nederlandse Francisca van Holthoon (tolk Tibetaans) had ze een gesprek met hem. Toen Sarah hem waterverf en papier gaf, ging Tsering direct aan het verven en werd daar helemaal door in beslag genomen. Door Tserings reactie besefte ze dat spel en creativiteit verlichting kan brengen bij jonge kinderen die blootgesteld zijn aan een trauma. En... het idee voor de schilderclub was geboren. FOTWA zorgde voor de middelen en de schilderclub ging van start. Tussen 1995 en 1997 kwam Sarah een paar keer, ongeveer een maand lang met materialen voor de tekenclub naar Mussoorie, waar Tsering zijn nieuwe thuis vond. In totaal hebben 72 kinderen variërend in de leeftijd van 8 tot 18 jaar iedere dag na school, met enthousiasme hun frustraties en gevoelens op papier gezet. Ze schilderden over hun vlucht uit Tibet, hun leven in India, hun herinneringen aan Tibet en over de toekomst.

De reizen leverden vele mooie foto’s, indrukwekkende informatie en ongeveer 400 tekeningen op, waarmee FOTWA in samenwerking met 'Museum of New Mexico Press' in Santa Fe, het prachtige boek uitbracht "The art of exile". Met de opbrengst van dit boek en de tekeningen ondersteunt FOTWA weer de kinderen in Mussoorie. De originele tekeningen zijn ook in diverse musea in de V.S. tentoongesteld. Mussoorie is voor zijn voortbestaan afhankelijk van particuliere donaties, omdat Tibet niet officieel erkend is door de Verenigde Naties. Daardoor kunnen de vluchtelingen géén hulp krijgen van officiële instanties, zoals bijvoorbeeld UNICEF.

Klik op de tekening om hem groot te zien.

Met deze kleine tentoonstelling wil het Vredesburo de situatie van de vluchtelingkinderen onder de aandacht brengen. We hebben voor groep 7 en 8 van de Basisschool en voor het Voortgezet Onderwijs ook lesmateriaal beschikbaar. Voor informatie over waar en wanneer de tentoonstelling te zien is en om de tentoonstelling aan te vragen, kun je terecht bij: Stichting Vredesburo Eindhoven.

 

Het boek

Klik op de afbeelding van het boek hierboven voor meer informatie.

 

Tentoonstelling

U kunt een grote versie van de afbeelding, met bijschrift, bekijken door op één van de plaatjes in onderstaande index te klikken.

DE VLUCHT UIT TIBET

HET LEVEN IN INDIA

HERINNERINGEN AAN THUIS

POLITIEKE TEKENINGEN

 

Links

Het boek, waar de tekeningen uit komen, is gemaakt door:
Friends of Tibetan Women's Association (FOTWA)

 

Een Nederlandse organisatie, die zich bezig houdt met steun aan de bevolking van Tibet:

Tibet Support Group Nederland (TSG)