Werkplan 2011

ploegzwaard


Inhoud

1 : inleiding

2 : kerntaken van het Vredesburo
A: winkelfunctie
B: documentatie
C: communicatie
D: onderwijs / stages
E: ondersteuning
F: “de Oase”

3 : vredeseducatie & mondiale bewustwording als speerpunt in 2011

4 : projecten in 2011

5 : medewerkerbeleid 2011

6 : nawoord

1 : inleiding

Al enige tijd geleden is er de intentie uitgesproken om meer met Vredeseducatie “te gaan doen”. We hebben de afgelopen jaren altijd een enorme hoeveelheid kleine zaken opgepakt en langzamerhand is de identiteit van het Vredesburo daardoor in het gedrang gekomen.
Na zorgvuldig beraad is definitief afgesproken om vanaf 2011 de nadruk te gaan leggen op vredeseducatie/mondiale bewustwording richting onderwijs. Het beleid zal daar op aangepast gaan worden en er zal een aanbod gemaakt gaan worden voor het onderwijs dat prikkelend is en dat rekening houdt met de laatste ontwikkelingen op ICT-gebied en inspeelt op ontwikkelingen in de samenleving. In samenwerking met landelijke groepen en netwerken willen we uitgroeien tot het centrum voor vredeseducatie in Zuid-Nederland.
Daarnaast is het natuurlijk van belang om de structurele functies van het Vredesburo te behouden en te versterken, omdat die een voorwaarde vormen voor het laten slagen van nieuw beleid.
De keuze voor vredeseducatie beoogt een aantal doelen:
* duidelijke keuzes en duidelijk beleid zowel intern als extern, wat de herkenbaarheid van het Vredesburo verhoogd;
* met de aanwezige menskracht maximaal rendement halen;
* aansluiten bij issues die leven in de samenleving: zinloos geweld, multiculturele samenleving, burgerschapskunde, vredes- en veiligheids-problematiek, pesten en treiteren, Noord - Zuid problematiek.

De keuze is niet alleen maar gedaan op basis van ideële overwegingen. We moeten roeien met de riemen, die we hebben. Het besluit is mede ingegeven door de simpele overtuiging, dat we niet alles kunnen doen, dat we de versnippering een halt toe willen roepen en dat het een belangrijke bijdrage is aan het denken over Vrede in de Eindhovense samenleving.

terug

2 : kerntaken van het Vredesburo

A : winkelfunctie

Zoals eerder is aangegeven in de jaaroverzichten zien we een daling van het aantal mensen dat de winkel bezoekt. Er zijn hiervoor diverse oorzaken aan te geven waarvan de belangrijkste is het ineen schrompelen van wat ooit “De Vredesbeweging” was. Minder actieve mensen, vergrijzing en een maatschappij die Vrede niet tot de prioriteiten rekent zijn er voor een deel debet aan. In het kielzog daarvan zijn er ook minder uitgaven en “hebbedingetjes” beschikbaar: er zijn bijna geen groepen meer die nieuwe zaken op de markt brengen en voor sommige spullen moeten we al in het buitenland zijn.
In 2011 zal, naar verwachting, die tendens doorzetten. We zullen er uiteraard alles aan doen om dit tegen te gaan, maar dat is erg moeilijk. Een vast en substantieel gedeelte van onze bezoekers zal bestaan uit mensen die actief zijn in allerlei groepen op ons werkgebied. Daarnaast zullen er uiteraard altijd mensen zijn die middels een affiche, kaart , t-shirt zich willen uiten.

2011 :
We blijven 5 dagen in de week open voor het publiek (12.00u – 18.00u);
We bieden infomateriaal aan/hebben een bibliotheek- en documentatiefunctie voor het publiek;
We geven ad-hoc voorlichting en advies aan klanten tijdens katoorurenWe willen 1000 –1500 mensen ontvangen;
We zijn een verkooppunt van informatief spelmateriaal.

 

winkel

terug

B : documentatie

Het Vredesburo beheert een eigen bibliotheek, we hebben documentatie/tijdschriften die het hele terrein van Vrede omvatten. We hebben een archieffunctie als het gaat om de Vredesbeweging in Eindhoven. Deze structurele functie van het Vredesburo is altijd een pijler geweest onder het bestaansrecht. In het verleden zijn er diverse discussies geweest over “hoe kunnen we dit aspect beter promoten”. Een van de mogelijkheden is de digitalisering van bestanden en het aanbieden op internet. Het probleem hierbij is dat het sneller gezegd als gedaan is en er ook de nodige technische know-how bij komt kijken. Daarnaast is het altijd een wens geweest om belangrijke zaken uit het archief middels een eigen uitgave aan het publiek te presenteren.
In het kader van de voorgenomen beleidswijziging zal er in bibliotheek en documentatie meer aandacht zijn voor educatie en onderwijs en dit zal middels diverse manieren ook kenbaar gemaakt worden aan het onderwijsveld en andere geïnteresseerden.

In 2011 :
Zal het tijdschriftenbestand gehandhaafd blijven (incidentele uitbreiding);
Zullen er 2 mensen beschikbaar zijn voor het beheer van de informatiebestanden;
Zullen bestanden op internet voor het publiek beschikbaar gesteld worden;
Zal er een historische uitgave verzorgd worden;
Zal er een speciale projectenbank voor het onderwijs worden opgezet.

documentatie

 

terug


C : communicatie

Een van de belangrijkste ontwikkelingen in de samenleving is het gegeven dat steeds meer informatie digitaal wordt overgebracht. Was het in de begintijd van het Vredesburo nog vooral papier en postzegels, tegenwoordig is het websites en e-mails. Steeds meer informatie wordt digitaal verzonden en vooral doorgezonden vanaf knooppunten. Het Vredesburo wil een knooppunt zijn en de informatie daar laten terechtkomen waar zij gewenst is. Het wordt daardoor ook steeds meer de taak om te kijken wat er interessant is voor de vaste achterban, voor de mensen uit de politiek en uiteraard voor het brede publiek.

In 2011:
Zullen wij de uitgave van 4 nieuwsbrieven verzorgen;
Zullen wij meerdere websites beheren met daarin gekoppeld een eigen webwinkel;
Er zal een eigen facebooksite zijn en er zal via youtube “ uitgezonden” worden;
Zullen wij informatie verzorgen voor diverse groepen in de samenleving over actuele onderwerpen en aankondigingen van activiteiten (5 tot 10 keer per jaar);
Zullen wij een nieuw informatiegedeelte opzetten richting onderwijs:
we zullen een aantal uitgaven verzorgen over Vredeseducatie.

 

communicatie

terug

D : onderwijs/stages

Zoals al eerder aangegeven zal het Vredesburo in 2011 zich meer als voorheen gaan richten op Vredeseducatie. Het betekent ook dat stagiaires gezocht zullen worden om dit voornemen te ondersteunen. Er zal in 2011 ook een aanbod gemaakt worden over lessen en lesinhouden. We zullen participeren in landelijke groepen op dit gebied en onszelf nadrukkelijk gaan profileren als het expertisecentrum op dit gebied.

In 2011:
Zullen er een aantal stagiaires werkzaam zijn met als specifieke opdracht om projecten te ontwerpen in het kader van pesten/treiteren/vredeseducatie/mondiale bewustwording. Er zal in ieder geval een stagegroep van 5 van het ROC afdeling SCW actief zijn met een opdracht op het gebied van vredeseducatie;
Zal er een nieuw, up-to-date, aanbod gedaan worden aan het onderwijs;
Zal het aantal lessen op scholen uitgebreid gaan worden;
Zal er een inhoudelijke activiteit uitgevoerd gaan worden (symposium in het kader van “ opvoeden & onderwijs”).

onderwijs


terug

E : ondersteuning

Een van de redenen om het Vredesburo op te richten in 1982 was de wens om een plaats te hebben in Eindhoven waar je geholpen kon worden als je vragen had, als je iets wilde organiseren, als je met mensen in contact wilde komen. De reden om tijdens kantooruren open te zijn ligt hierin besloten. We willen niet dat mensen/groepen/instellingen met vragen in de kou staan. Door de activiteiten die we de afgelopen jaren hebben gedaan is dit soms in het gedrang gekomen. We willen ons daarop meer profileren. We hebben uitstekende informatiebestanden, een groot netwerk en kennis op een breed terrein. Daarnaast hebben we een aantal groepen (zeker op het gebied van projectkoppelingen met Afrika) die elk jaar structureel door ons begeleid worden, waar wij een band mee onderhouden en dat ook voor de toekomst willen continueren.

In 2011:
Zullen wij middels een publicatie/affiche en nieuwe flyer meer de nadruk leggen op het feit dat iedereen die actief is op het brede gebied van “ mondiale bewustwording” kan rekenen op de ondersteuning van het Vredesburo;
De bestaande contacten onderhouden van groepen die structureel een beroep op ons doen.

ondersteuning



terug

F : de “Oase”

Na geruime tijd bezig geweest te zijn met de opzet en inhoud van de locatie aan de Hertogstaat is de knoop doorgehakt en zal er in 2011 invulling komen door een samenwerking van het Vredesburo met de stichting “Books4Life“ (deze is aangegaan in 2010).
We gaan hiermee een aantal doelen verwezenlijken; die tot nu toe moeizaam verliepen:
· vaste openingstijden, betere benutting van de ruimte;
· samenwerkingsverband met een groep in het verlengde van onze doelstelling;
· meer exposure voor het Vredesburo;
· wederzijdse ondersteuning.

Daarnaast zal het ook in gebruik blijven als documentatie- en archiefkantoor.

oase
oase2

terug



3 : vredeseducatie & mondiale bewustwording als speerpunt in 2011

Als een rode draad loopt door 2011 het voornemen om met het Vredesburo meer de onderwijskant op te gaan. Het is een keuze die de afgelopen jaren gegroeid is. Het is natuurlijk niet zo dat deze keuze zal betekenen dat andere structurele activiteiten zullen wegvallen. In de praktijk zullen we deze keuze integreren in het geheel. B.v. de traditionele nieuwjaarsreceptie in januari zal in het kader van educatie staan. We zullen meer specifieke onderwijsprojecten aanschaffen, meer richting onderwijsveld informatie aandragen en constant bezig zijn om dit te plaatsen in een groter geheel: “Eindhoven in de wereld”.
We willen met dit voornemen ook meer inspelen op het gemeentelijk beleid en de bereidheid van de gemeente om in dit kader het Vredesburo te ondersteunen. We willen uitgroeien tot een expertisecentrum, tot een adres wat door het onderwijs geraadpleegd gaat worden als het gaat om deze specifieke invalshoek. Het is ook denkbaar dat in het kader van deze activiteiten er een nieuw centrun tot stand komt waarbij het Vredesburo een van de peilers is (misschien als onderdeel van het te realiseren Vredespark).
We beseffen (ook vanuit het verleden) dat dit een moeizaam proces is. Het is erg moeilijk om op te vallen tussen het gigantische aanbod van groepen en educatieve uitgeverijen. Het sterke punt is dat het Vredesburo snel en adequaat kan inspelen op ontwikkelingen in Eindhoven zelf, dat we materialen kunnen maken die “des Eindhovens” zijn.
Een ander punt waarom we vredeseducatie prominenter op de agenda willen is gelegen in het feit dat onderwerpen als pesten, agressie in de publieke ruimte, zinloos geweld, cyberpesten, uitgaansgeweld, intolerantie dichter bij de ervaring van mensen liggen. We hopen en denken vanuit deze, bijna persoonlijke beleving, ook de grotere mondiale problemen bespreekbaar te maken. De koppeling tussen “hier” en “daar” , tussen “wij” en “zij” moet altijd behouden blijven. Vredeseducatie is per definitie een mondiaal gebeuren, we zullen altijd de link proberen te leggen tussen kleine en grotere verbanden.
We willen gericht werken aan uitbreiding van donateurbestanden en meer mensen overtuigen om ons te ondersteunen. De insteek om meer met onderwijs, en onderwerpen die dicht bij de directe belevingssfeer van mensen liggen, te gaan werken moet op termijn meer ondersteuning voor het Vredesburo genereren.

vredeseducatie


terug

4 : projecten in 2011

In 2011 zullen ook een aantal activiteiten/projekten uitgevoerd gaan worden die tot het vaste pakket behoren van het Vredesburo:
· de informatieve nieuwjaarsbijeenkomst in januari;
· de internationale dag van de vrede/Vredesweek op 21 september;
· een symposium in het kader van de educatieve activiteiten met als werktitel:
Opvoeden ?, daar vraag je me wat!
Over het “uitbesteden van de opvoeding en het rondpompen van de problemen”;
· participeren in de fakkeltocht;
· diverse stands bij publieksmanifestaties;
· een 5-tal kleinere activiteiten en presentaties.

Zoals ieder jaar verwachten we ook dat in 2011 erg veel vragen op ons af zullen komen. We zullen daar op ingaan als het niet in conflict komt met de geplande beleidswijziging en er genoeg tijd en energie is bij de medewerkers. Uitzonderingen zijn natuurlijk de mogelijke gebeurtenissen in de wereld (! ). We kunnen en zullen onze ogen en oren nooit sluiten voor de actualiteit en de gevolgen.

projecten

terug


5 : medewerkerbeleid 2011

Veel van de ambities die hierboven zijn beschreven hangen samen met de beschikbare menskracht. We hopen dat er in 2011 nog steeds professionele ondersteuning zal zijn. Dit wordt een probleem omdat de 16 uur ondersteuning die geleverd wordt door Stichting SupportPunt, in de persoon van Hans Matheeuwsen, komt te vervallen in april 2011. Als dit betekent dat deze positie niet meer ingevuld gaat worden zal dat grote problemen opleveren. De problemen zullen niet alleen ontstaan bij beleid en financiën, maar ook in de begeleiding en aansturing van de overige medewerkers en stagiaires. Dit zal betekenen dat ook de toekomst van het Vredesburo in gevaar komt. We zullen dan ook de gemeente met klem vragen om de positie en inzet van Hans Matheeuwsen voor het Vredesburo te behouden. Zoals ook voor andere gebieden geldt, is de expertise om deze specifieke organisatie te leiden en inhoudelijk aan te sturen maar bij enkele personen voorhanden en kan niet geleverd worden door de stichting SupportPunt of ingevuld worden in het kader van vrijwilligerswerk.
Daarnaast blijven we op diverse manieren bezig om mensen te bewegen om vrijwilligerswerk te doen (zowel voor het meedraaien in de gehele structuur als het op specifieke punten inzetbaar zijn). We zullen ons in de komende jaren moeten instellen op het feit dat we met een betrekkelijk kleine groep mensen een fors activiteitenpakket moeten en willen (!) uitvoeren (dit probleem is wijdvertakt in de mondiale bewustwordingsbeweging).
Met het ontwikkelen van nieuw beleid op het gebied van onderwijs en opvoeding willen we ook een beroep doen op mensen die zich daar specifiek voor in willen zetten. Daarnaast blijven we proberen ook een plek te zijn voor mensen die een meer beschermde werkplek zoeken, omdat ze in andere sectoren van de maatschappij problemen ervaren. De primaire gedachte daarachter is dat Vrede ook betekent zinvolheid van werk en activiteiten en dat een samenleving niet gebaat is bij mensen “achter de geraniums” (hierbij blijft uiteraard altijd het criterium dat mensen zich moeten herkennen in de doelstelling van het Vredesburo).

vrijwilligers

terug

6 : nawoord

28 jaar lang is het Vredesburo al actief in de Eindhovense samenleving. We hebben de ups and downs meegemaakt van de Nederlandse en plaatselijke Vredesbeweging. In 2011 willen we met een helder en duidelijk aanbod komen: niet alleen voor vredeseducatie, maar ook voor waar we voor staan en wat “men” bij ons kan halen.
We hopen en rekenen op de steun van eenieder die Vrede een warm hart toedraagt en de relevantie ziet van plaatselijke initiatieven op dit gebied. Met een gedeeltelijke koerswijziging hopen we ook weer meer maatschappelijke wind in de zeilen te krijgen en de Vredesvaart erin te houden.

Bestuur en medewerkers van Stichting Vredesburo Eindhoven

terug