COLOFON

nr. 36 januari 2007
Redactie: Berrie, Hans, Vincent, Martin, Orly, Aldo, Jimmy en Patrick

Redactieadres:
Stichting Vredesburo Eindhoven
Grote Berg 41
5611 KH Eindhoven
tel/fax: 040 2444707
e-mail: info@vredesburo.nl
Postbanknr: 5265491

Deze nieuwsbrief verschijnt 4x per jaar.

De volgende nieuwsbrief zal in april 2007 verschijnen.

 

INHOUD

REDACTIONEEL
STAGEPERIKELEN
DE BIEP
RAAR MAAR WAAR
ZIJN EN DOEN!

 

 

 

REDACTIONEEL

Oud en nieuw is alweer ruim een maand achter de rug, maar is toch wel toepasselijk op deze nieuwsbrief. De oude namen, zoals we ze al een paar maanden kennen, komen terug in deze nieuwsbrief, maar we zien ook een nieuwe naam. Die nieuwe naam, blijkt bij nadere beschouwing toch eigenlijk weer een oude naam te zijn in een nieuw jasje. Een van de stagiaires van een aantal jaar geleden is terug. Hij zal in een nieuwe stageperiode hopelijk nieuwe dingen leren, zodat hij verder kan met zijn studie. Welkom.
Ook hebben we net onze nieuwjaarsreceptie achter de rug. U kunt op een aantal plaatsen hier iets over lezen
De voorkant van deze nieuwsbrief is een foto, die op de voorkant van het boek 1000 PeaceWomen Across the Globe staat. Ik heb hem deze keer op de voorkant gezet, omdat we de afgelopen weken in Eindhoven de tentoonstelling hebben laten zien, die gemaakt is van het materiaal uit het boek. De naam van de tentoonstelling is 1000 Vredesvrouwen uit alle werelddelen. De catalogus van de tentoonstelling is nog in te zien op het Vredesburo. De tentoonstelling is nu naar Vrouwen voor Vrede afdeling IJmond en is tot 5 maart te zien in de de Bibliotheek Beverwijk. Voor meer informatie over de tentoonstelling, waar en wanneer hij te huur is of waar hij te zien is, kunt u kijken op de website van Vrouwen voor Vrede: www.vrouwenvoorvrede.nl.
Sinds jaar en dag is De Biep een van de vaste rubrieken in de nieuwsbrief. Hierin wordt elke keer een aantal (nieuwe) boeken besproken. Deze keer is het niet anders. We hebben echter ook een uitgebreid bestand aan abonnementen op zeer uiteenlopende tijdschriften, die allemaal in te zien zijn in het Vredesburo. Het is jammer, dat hier zo weinig belangstelling voor is. Ik wil daarom in de toekomst kijken of we hiervoor geen eigen rubriek kunnen starten, waarin interessante en opvallende artikelen uit de tijdschriften besproken worden. Dit dwingt ons ook om af en toe eens in de tijdschriften te neuzen, zodat ze nooit meer ongelezen in ons archief zullen verdwijnen.

terug

 

STAGEPERIKELEN

Hallo allemaal,

Hier weer een stukje voor de nieuwsbrief. We hebben de afgelopen weken veelvuldig contact gehad met de ROC Eindhoven voor ons project over vrijheid. Ook ben ik met Aldo werkbezoeken aan het doen. Hiervan maken we een schriftelijk verslag. Dit alles gaan we uitwerken in een sociale kaart. Voor wie die interesse heeft, hij is rond april te bezichtigen op de Grote Berg en op de Hertogstraat.
Verder ga ik met een stel klasgenoten een activiteit opzetten om voorlichting te geven in het jongeren-centrum Energie. Hiervoor hebben we ook het Novadic/Kentron gevraagd. Wanneer deze activiteit plaats gaat vinden is nog niet helemaal duidelijk. Voor meer informatie of vragen hierover kun je altijd even langs komen om een praatje te maken.
Verder moet ik ook nog even mijn complimenten geven aan de organisatoren van de nieuwjaarsreceptie. Het was dan weliswaar een alcoholvrije receptie, maar ondanks dit was het een goede informatieve receptie met een leuke powerpointpresentatie (een voorproef van het fotoboek), de gastsprekers (die iedereen zo cliché vind) werden toch goed beluisterd.
Dit was weer mijn bijdrage aan de nieuwsbrief, hopelijk heb ik jullie weer genoeg geïnformeerd.

Tot de volgende keer!

Groetjes Patrick.

De laatste weken zijn snel voorbij gegaan op mijn stage in het Vredesburo. Ik ben bezig geweest met een sociale kaart voor het Vredesburo. Daarvoor moest ik veel instellingen en clubs bezoeken. Dat was erg leerzaam en leuk om te doen. Overal ben ik goed ontvangen en alle vragen zijn goed beantwoord. Ik hoop dat het werk nuttig zal zijn voor het Vredesburo.
Ik ben ook bezig geweest met het opzetten van mijn eigen project. Het wordt een discussieavond met als doel: bewustwording en het verstrekken van informatie. De onderwerpen van de discussie volgen nog. Ik zal proberen om het in een leuk jasje te steken en mijn eigen draai er aan te geven. Ik zal proberen het niet te statisch of “standaard” te houden. Als het klaar is, zal ik een aankondiging schrijven in de nieuwsbrief.
De nieuwjaarsreceptie in de Openbare Bibliotheek in Eindhoven vond ik erg interessant. Ik heb veel nieuwe gezichten gezien en ook veel opgestoken van de twee gastspreeksters Saskia en Shelly. Beide staan zij in het boek 1000 Peacewomen Across the Globe (1000 Vredesvrouwen). Er is ook een tentoonstelling in de bibliotheek met foto‘s en korte verhalen over de vrouwen. De tentoonstelling blijft tot 9 februari staan en is daarna op diverse plaatsen in het land te bewonderen. Het was een leuke/informatieve middag/avond.
Dit was mijn stukje in de nieuwsbrief, tot ziens in het Vredesburo!!

Aldo Curiël

Hallo beste lezers

Ik zal me even voorstellen: ik ben Jimmy Hendrix. Sommigen van jullie zullen mij nog kennen van mijn VPE stage (1 dag in de week 4 uur. Dat was in 2005). Die heb ik namelijk ook bij het Vredesburo gedaan.

Ik ben inmiddels in het 3de jaar van de opleiding tot Sociaal Cultureel Werker aan het ROC Eindhoven, Welzijn en Sport. Ik kom hier mijn eindstage lopen. Dit betekent dat ik me bezig ga houden met een of meerdere project(en). Verder ga ik me ook nog bezig houden met het begeleiden van de andere stagiaires. Ik loop hier stage tot het einde van het schooljaar (eind juni). Ik ben meestal de hele week aanwezig, behalve vrijdag, dan heb ik terugkomdag op school.

Waarom het vredesburo? Nou, dat is een makkie voor mij om te beantwoorden. Het heeft meerdere redenen: 1. Omdat ik dicht bij huis 2x afgewezen ben (ik woon in Sevenum, Noord Limburg); en 2. Ik wou iets anders als een standaard stage. Nou, dan kom je al snel op een plaats als het Vredesburo terecht, waar ik mezelf ook best wel thuis voel want volgens Hans ben ik ook een klein beetje een hippie, alhoewel de meeste mensen mij meteen in het hokje punker duwen.

Wat wil ik hier leren? Hoe ik een beter SCW-er word, want een SCW-er hoop ik inmiddels toch wel al te zijn. Nu moet ik alleen mezelf, door vallen en opstaan, verbeteren.

Jimmy Hendrix
Groet u vriendelijk.

Het liefste zou ik willen zeggen dat alles perfect loopt, het project, waar wij al tijden mee bezig zijn, geheel is geregeld en geweldig verloopt, dat ik mijn dagelijkse invulling volmaakt heb ingedeeld en dat wereldvrede binnen hand bereik is. Zoals je zeer waarschijnlijk had aan voelen komen is dit niet zo: Project Vrijheid wankelt op verschillende vlakken, maar er is vordering; de film loopt, maar is nog steeds niet af; mijn dagelijkse invulling blijft leger dan ik en vele anderen het zouden willen zien; en wereldvrede is nergens te bekennen. Begrijp het niet verkeerd, alles maakt vordering, alles loopt, maar niets is zoals ik het eigelijk zou willen hebben. Het project is voorgesteld, maar er zijn enige twijfels bij de directie.
Het maken van de film duurt langer dan in eerste instantie verwacht, maar het eindresultaat komt wel dichterbij. Alles wat ik wil doen op een gehele dag blijkt ook in een uurtje of 2 gedaan te kunnen worden. En wereldvrede…, dat is iets waar ik mij gelukkig niet voor hoef te schamen aangezien ze er hier al 25 jaar mee bezig zijn en het ze ook nog niet is gelukt (grapje).
Ondanks alles loopt het allemaal en blijf ik bezig. Ik ben hier om te leren en met alles waar ik tegenaan loop lijkt dat wel snor te zitten en tegen alle goede raad en verwachtingen in, doe ik mijn ding. Met een beetje gesleutel aan mijn doen en laten moet alles in orde kunnen komen voor het eind van het jaar. Hopelijk heb ik dan iedereen overtuigd, dat alles toch nog goed gekomen is.

Orly

 

terug

 

 

 

(ingezonden mededeling)


Kleurrijke Stad weekfestival 2007

ANTIRACISME WEEK
Weekprogramma 17 t/m 25 maart 2007

Hieronder vindt u het voorlopige programma van het Kleurrijke Stad weekfestival, zoals dat jaarlijks in Eindhoven wordt gehouden. Voor meer informatie over het programma, de locatie, enz. kunt u contact opnemen met Eindhoven Samen Tegen Racisme (ESTR), Hooghuisstraat 29c, 5611 GS Eindhoven, 040 2960780, email:estr@worldmail.nl.

ZATERDAG 17 MAART
KLEURRIJKE MUZIKALE MARKTMANIFESTATIE
FOTO EXPOSITIE: VROUWEN VAN ZUID AMERIKA
KINDERFESTIVAL

ZATERDAG 17 MAART T/M DONDERDAG 23 MAART
TENTOONSTELLING VAN ABBE MUSEUM

ZONDAG 18 MAART
OPEN DAG ALEVITSICHE CULTURELE VERENIGING

MAANDAG 19 T/M VRIJDAG 23 MAART
EDUCATIE/GASTLESSEN
MILIEUACTIVITEITEN
FILM PLAZA FUTURA

MAANDAG 19 MAART
POPPENTHEATER

WOENSDAG 21 MAART
WERELDMUZIEKAVOND: CKE MUZIEKSCHOOL
TALKSHOW/STADSGESPREK “DE SMAAK VAN KLEURRIJKE STAD”

VRIJDAG 23 MAART
WK BUURVROUWEN FEEST
DE WERELD VAN LEON

ZATERDAG 24 MAART
WORKSHOP INDISCH ATELIER
THE NEXT ROLE MODEL

ZONDAG 25 MAART
OPEN HUIS: PO-DER.
WORKSHOP INDISCH ATELIER

SLOTACTIVITEIT
JONGERENCULT DAG - MUZIEK EN POËZIE

 

terug

 

 

 

DE BIEP

Anna Politkovskaja: Poetins Rusland (uitgave: Uitgeverij De Geus)

Politkovskaja: moedig, eerlijk, volhardend.

“Het is nog te vroeg om afstand te nemen. Ik leef in het heden en noteer wat ik zie”, schrijft de Russische journaliste en mensen-rechtenactiviste Anna Politkovskaja in haar voorwoord van POETINS RUSLAND.
Haar aantekeningen in de marge van het leven van Rusland geven een onthutsend beeld van het beleid van president Poetin en de uitwassen waartoe dat leidt. Het werk van Politkovskaja is internationaal vermaard vanwege de menselijkheid en de passie, en haar focus op individuen en hun verhalen. Haar boek is dan ook niet zomaar een biografie of een analyse van het presidentschap van Poetin.
Ze schrijft over grootschalige maffiapraktijken en schandalen in de provincie, over dodelijke corruptie in het leger en de rechtspraak. Over de grootschalige omkoping die het gevolg is van de opkomst van de straathandel, en de waarheid achter de bestorming van het Moskouse theater aan de Doebrovskaja-straat, waar zij als bemidde-laar optrad.
En altijd staan individuen centraal: moeders van zonen die zich ophangen in militaire dienst, of vrienden van vroeger die tot moord in staat blijken te zijn.
Een bijzonder boek van een bijzondere vrouw, die haar openhartigheid met de dood heeft bekocht.

Karel Koster: Nucleaire ontwapening; nog steeds bittere noodzaak (uitgave: NVMP/AVV)

Karel Koster beschrijft in zijn nieuwe boek Nucleaire ontwapening, nog steeds bitter noodzaak de kernwapendreiging anno 2006.
De angst voor een nucleaire holocaust, zoals die 25 jaar geleden bestond is verdwenen, maar de rol van de kernwapens is geenszins verminderd. Er staan nog steeds duizenden kernwapens gereed om binnen luttele minuten een kernoorlog te beginnen. Ook is er sprake van een gestage toename van het aantal kernwapenstaten: Israël, India, Pakistan, Noord-Korea en misschien straks Iran?
Een feitelijke beschrijving en evaluatie van de nucleaire ontwikkelingen van de afgelopen vijf jaar met de nadruk op het Nederlandse beleid vormen de rode draad van het boek. Daarnaast geven Mgr. A.H. van Luyn van Pax Christi Nederland, de diplomaten Jaap Ramaker en Chris Sanders, de politicus Bert Koenders, de wetenschapper Bart van der Sijde, de arts Herman Spanjaard (voorzitter Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie), de jurist Meindert Stelling en de actievoerders Joris Thijssen (Greenpeace-Nederland), Tera Fopma (Vrouwen voor Vrede) en Barbara Smedema (Acties tegen Kernwapens) hun visie op dat beleid. Zo komen er een reeks meningen aan bod, naast de achtergrond informatie die ook ondersteund wordt door een omvangrijke documentatie.

Wim Hoogbergen en Dirk Kruijt: De oorlog van de sergeanten; Surinaamse militairen in de politiek (uitgave: Bert Bakker)

Toen zestien Surinaamse sergeanten op 25 februari 1980 de macht in Suriname overnamen, was dit in hun ogen slechts een ‘ingreep’. De coupplegers konden aanvankelijk rekenen op de sympathie van een groot deel van het publiek in Suriname. De Surinaamse regering had sinds de onafhankelijkheid in 1975 immers weinig daadkracht getoond.
Erg lang duurde deze liefde echter niet. In 1981 en 1982 sloegen de militairen een grillige revolutionaire, linkse koers in met als dieptepunt de genadeloze liquidatie van vijftien politieke tegenstanders op 8 december 1982. In De oorlog van de sergeanten beschrijven en analyseren de auteurs de drama-tische periode 1980-1993. Zij besteden veel aandacht aan de nog nauwelijks beschreven binnenlandse oorlog van na 1986, waarbij honderden slachtoffers vielen en vrijwel de gehele bevolking van Noordoost-Suriname naar Frans Guyana vluchtte. Ook doen zij gedetailleerd verslag van de onderhandelingen over de terugkeer naar de democratie en de uitfasering van de militaire machthebbers.

 

De beschrijvingen van de boeken komen deze keer niet van onszelf, maar zijn geplukt van het internet en van de achterkant van de boeken.

Verder nog binnen: Marshall B. Rosenberg – Geweldloze communicatie; Ontwapenend en doeltreffend (nieuwe editie) + werkboek

 

terug

 

 

(advertentie)

Coöperatieve spellen
Ideetje voor de winteravonden of als cadeautje ??

Deze spellen zijn gebaseerd op samenwerking.Ze spelen dus nooit tegen elkaar! Bij deze spellen ervaren de spelers samenwerking, wat een unieke sfeer geeft!

Max de kat (vanaf 4 jaar) 12,-
Ogen van de jungle (vanaf 8 jaar)  15,-
Zenblokken (vanaf 6 jaar) 16,-
Bergbeklimmen (vanaf 7 jaar) 15,-
Spel van het Dorp (Community) (vanaf 9 jaar) 19,-
Kracht van 8 kaartspel 16,- .
Mazen van de tijd (vanaf 12 jaar) 25,- .
Choices (vanaf 12 jaar) 10,-
Ruimtereizigers (vanaf 8 jaar) 15,-
De Chinese vissers (vanaf 12 jaar) 20,-
Slapende reus (vanaf 4 jaar) 12,-
Karavaan (vanaf 10 jaar) 15,-
Schering en inslag (vanaf 9 jaar) 12,-

Het zijn allemaal engelstalige spellen (behalve Kracht van 8), met nederlandstalige spelregels als bijlage. Van Max de kat en Ogen van de Jungle zijn nu ook volledig nederlandstalige uitgaven verschenen. Daarnaast hebben we nu ook nederlandstalig:

Zandkastelen(vanaf 5 jaar) 12,-
Op het strand kunnen we grote zandkastelen bouwen! Een tactisch dobbelspel voor 1 tot 8 spelers dat uitnodigt om samen nieuwe regels te bedenken.

 

 

Het is de bedoeling, dat er meer spelen in het Nederlands gaan verschijnen
Alle prijzen zijn exclusief verzendkosten. De spellen zijn leuk uitgevoerd met milieuvriendelijke materialen. U kunt deze en ook de andere coöperatieve spellen van de site www.zonnespel.nl bij ons bestellen via e-mail: info@vredesburo.nl, telefonisch: 040-2444707, of per post: Grote Berg 41, 5611 KH, Eindhoven.

 

terug

 

 

 

RAAR MAAR WAAR

Betogers te huur

In Duitsland is een nieuw soort vreedzame huurling opgestaan. Het gaat om een groep mensen die voor u - tegen een prijsje - de straat opgaan om te protesteren tegen wat u maar wilt. De groep van zo’n 300 kandidaat-betogers heeft zich aangeboden op een Duitse verhuurwebstek. Ze zeggen van zichzelf dat ze jong en knap zijn. Ze vragen 150 euro per persoon, per betoging. Verder zijn er op de website auto’s, kantoormeubelen en dergelijke te huur. Het is volgens de woordvoerder van de website erento.com niet duidelijk hoeveel organisatoren van betogingen op het aanbod zijn ingegaan. Bovendien zullen die organisatoren dat uiteraard liever niet zeggen.
Maar het was journalisten al opgevallen dat onlangs op een betoging van gepensioneerden in de Beierse hoofdstad München merkwaardig veel jongeren opstapten. De organisatoren gaven achteraf ook toe dat ze inderdaad “professionele” betogers hadden ingehuurd. ,,Onze leden zijn te oud om zo lang in de kou, hun borden met slogans vast te houden’’, zei een verantwoordelijke.
De BBC noteerde op de Duitse website de volgende opmerking van een toevallige surfer: ,,Het versterkt alleen maar mijn gevoel dat de democratie tegenwoordig te koop is.’’

Grappige reactie:

*** Kunnen we ze niet inhuren om te protesteren tegen mensen die in te huren zijn om te protesteren?

(BRON: www.waarmaarraar.nl)

terug

 

ZIJN EN DOEN!

Nieuwjaarsreceptie 2007.

Sommige tradities zijn het waard om in stand te houden en de gewoonte om met z’n allen een nieuw jaar te begroeten is er een van. Voor het Vredesburo is het een moment om de “achterban” even in een informele sfeer te bedanken en uit te nodigen om er dit jaar weer iets positiefs van te maken. Het kan niet genoeg gezegd worden, maar zonder de steun van al die mensen zou ons werk in Eindhoven erg marginaal zijn en los van een maatschappelijke beweging. De bibliotheek was gekozen als locatie. Dit had een aantal redenen: het feit dat we een tentoonstelling naar Eindhoven hebben laten komen, die goed paste en tot haar recht komt in deze omgeving (1000 Vredesvrouwen: het boek is in te zien bij het Vredesburo), en dat we 2 vrouwen, die voorkomen op deze lijst, hadden uitgenodigd om iets te vertellen over de persoonlijke drijfveren van het vredesactiviste zijn. We vonden de bibliotheekomgeving voor een lezing geschikter dan de rokerige atmosfeer van een kroeg en uiteraard passen boeken en informatiesystemen goed in de sfeer, die we gewend zijn.
Saskia Kouwenberg en Shelley Anderson hielden een inspirerend betoog over hun activiteiten en zullen zeer waarschijnlijk nog een keer terugkomen, omdat een receptie zich niet leent om erg diep in te gaan op de onderwerpen die voorbijkwamen (waarschijnlijk in de Vredesweek van dit jaar als onderdeel van ons verjaardagsfeest). Tot onze grote blijdschap was er bijna iedereen die we verwacht hadden, zodat het een gezellige praat- en discussiemiddag werd. Ontmoeten, uitwisselen en steun aan elkaar hebben zijn daarin belangrijk. De positie van de Vredesbeweging is van dien aard dat samenwerken en voor elkaar opkomen een “must” is (en daarbij ook inspirerend; ook landelijk wordt getracht mensen weer rond de tafel te krijgen en gemeenschappelijk op te trekken). Veel goede wensen, leuke cadeautjes en onverwachte ontmoetingen gaf de bijeenkomst voor mij persoonlijk een ontzettend leuk tintje en bepaalde zaken zullen ook gaan doorklinken in het Vredesburoprogramma van dit jaar

Uiteraard willen wij iedereen nogmaals hartelijk bedanken voor de aanwezigheid en we wensen (en dat kan nooit te laat) iedereen een best Vredesjaar.

Namens alle medewerkers van het Vredesburo
Hans Matheeuwsen

De coördinator van het Vredes-buro ontvangt een cadeau van professor Peter Schmid, zijn vrouw en professor Piet Schram van het Vredescentrum van de TUe.

 

 

 

 

 

 

 

 

Er was ook muziek.

 

 

terug