COLOFON

nr. 26 juli 2004
redactie:
Berrie, Anita, Hans, Martin, Tamara, Vincent en Phuong

Redactieadres:
Stichting Vredesburo Eindhoven
Grote Berg 41
5611 KH Eindhoven
tel/fax: 040 2444707
e-mail: info@vredesburo.nl
Postbanknr: 5265491

Deze nieuwsbrief verschijnt 4x per jaar.

De volgende nieuwsbrief zal in oktober 2004 verschijnen.

 

INHOUD

REDACTIONEEL

STAGEPERIKELEN

AUTOVRIJE ZONDAG!

DE BIEB

ID PERIKELEN

ingezonden mededeling

VRIJHEIDSFESTIVAL 18 SEPTEMBER

EINDVERSLAG 90 DAGENPROJECT

VREDESCENTRUM VOLKEL ONTRUIMD!

 

 

 

REDACTIONEEL

Even een pijnlijke correctie van een fout, waarop, vreemd genoeg, niemand mij gewezen heeft: in het vorige nummer schreef ik, dat dat nummer in termen van een maandblad het honderdste nummer zou zijn. Dit klopt echter niet. Dit tijdschrift verschijnt 4 keer per jaar en dat is 3x minder als een maandblad. Nummer 25 zou dan in maandbladtermen nummer 75 zijn. Ik denk echter, dat ruim 6 jaar een goede gelegenheid is om een keer terug te blikken. Verder is het nog maar de vraag of ons geliefde kwartaalblad over ruim twee jaar nog wel verschijnt. Hierover kunt U meer lezen in het artikel over de problemen met betrekking tot de I/D banen.
Verder in deze nieuwsbrief informatie over een aantal activiteiten, die in september zullen plaatsvinden, te weten het Vrijheidsfestival en de autovrije dag. Beide evenementen worden mede door het Vredesburo geörganiseerd.
Ook is er aandacht voor de afsluiting van het 90 dagen project, dat, ondanks zijn naam, meer als 90 dagen heeft geduurd. Twee van onze stagiaires nemen afscheid van het Vredesburo en De Bieb geeft U een aantal suggesties voor leesvoer, waar U de zomer mee door kunt komen.
Niet slecht voor zomaar een editie van deze nieuwsbrief.

terug

 

STAGEPERIKELEN

Hallo trouwe lezers,

Het is weer zover! Nieuwe editie, nieuwe kansen, nieuwe leesvoer. Aan de andere kant is het ook helaas zover dat mijn stage er alweer op zit. Snel of niet! Tja, een korte stage gaat altijd snel voorbij. Wat een logica tijdens deze koude zomermaanden! Als het goed is (en volgens mij is het wel zo) heb ik mijn stage voldoende voltooid. Anders heb ik geen voldoende gekregen (weer zo’n logische uitspraak…hmm). Naar mijn zin heb ik het er zeker wel gehad. Ik heb interessante mensen ontmoet en veel spannende theorieën gehoord.

Na regen komt zonneschijn, maar na zonneschijn komt helaas weer regen (we leven tenslotte in Nederland, liggen laag, dus kampen met veel regen). Met deze onzin wil ik zeggen: tijd om gedag te zeggen! Maar wees niet getreurd, ik heb nog een interessante theorie hierover wat de afscheidswond weliswaar zal verzachten:

Alles heeft altijd al bestaan en zal ook blijven voortbestaan, alleen in een andere vorm of conditie! Wat wil ik hiermee zeggen? Als er voldoende condities zijn tijdens de juiste omstandigheden, zal het iets ontstaan. Zodra de condities er niet meer zijn om samen te komen, zal ieder weer zijn eigen weg gaan en samensmelten tot wat anders. Een voorbeeld: als je thee drinkt, drink je dan ook een wolk? Tuurlijk! Want: wat hebben thee en een wolk gemeen? Water natuurlijk! Water kom je overal tegen: in de lucht, bomen, rivieren, huizen, het lichaam, thee en uiteraard wolken. Het heeft alleen de juiste condities nodig om te zijn wat het is. Water vergaat dus niet, alleen verandert die iedere keer van vorm!

Wat wil ik met deze ‘wazige’ uitspraken zeggen? De juiste condities waren er voor mij en het Vredesburo om op 11 februari jl. samen te komen: ik was op zoek naar een stageplaats en zij kunnen altijd een stagiaire gebruiken. Voorheen hebben we onafhankelijk van elkaar bestaan. Gedurende mijn stage is mijn opdracht het bindmiddel geweest om de verstandhouding in stand te houden. Nu na mijn stage lijkt het erop dat dit het einde is voor onze band. Dit is helaas een foutieve gedachte! Volgens mijn hierboven beschreven theorie zal alles blijven voortbestaan: het Vredesburo, ik maar ook onze band, alleen zal alles een andere vorm aannemen. Het Vredesburo zal niet meer hetzelfde zijn (met of zonder mij, logisch toch), ik ben een ervaring rijker en onze binding zal een andere wending krijgen. Welke dat is, is nog vrij in te vullen. Wat komt zal komen en wat niet komt zal niet komen! Wie weet wat heden en toekomst gaan brengen! Mijn laatste logica van de dag!

Zoals Marco Borsato het ook al heeft gezegd: afscheid nemen bestaat niet!

Veel groeten bijna vanuit het westen (ik verhuis hier binnenkort naartoe),

Phuong (voor de mensen met een korte termijngeheugen: het zwart-langharige meisje)


De laatste dag,
Het zit er al weer bijna helemaal op met de jaarstage. Met pijn in mijn hart heb ik vorige week al afscheid genomen van Vluchtelingen in de Knel, waar ik het afgelopen jaar de vergaderingen heb bij gewoond. Vincent gaat dit in het vervolg doen.
Vandaag, de 26 juli, was het voor mij de laatste vergadering op het Vredesburo en heb ik dus maar op taart getrakteerd. Dat was wel lekker! Als afsluiter gaan we vanavond met z’n allen uit eten en daarna naar de nieuwe film van Michael Moore, Fahrenheit 9/11. Als ik de recensies mag geloven moet dat wel ontzettend leuk worden! (tomaten gooien naar het scherm!!!)
Ik heb daarna eigenlijk wel ontzettend veel zin in vakantie, maar dat is mij niet gegund lijkt het wel, maar liefs 2 verslagen zijn door school afgekeurd, en die kan ik nu op mijn gemak in de zomervakantie opnieuw maken. Dus, niet getreurd, ik kom nog wel weer een keertje terug in Eindhoven.
De afgelopen maand ben ik op visite geweest bij Omslag, de Wereldwinkel en Vluchtelingen in de Knel om met hen een interview te houden over de manier waarop zij hun activiteiten financieren, en daarna heb ik dat vergeleken met hoe het Vredesburo hier mee omgaat. Hierover ga ik nog een verslag schrijven, waarmee ik hoop te bereiken dat het voor beginnende initiatieven duidelijk en overzichtelijk wordt op welke manier de financiering van hun activiteiten het meeste kans van slagen gaat hebben.
Alvast een fijne vakantie toegewenst, en hopelijk tot ziens!
Groetjes Tamara

terug

AUTOVRIJE ZONDAG!

Eerste autovrije stedendag van Nederland in Eindhoven? Onmogelijk? Utopie?
Nee,zeker niet! In België, Columbië, enz. is het gelukt om de gehele stad voor een dag af te sluiten voor auto’s, zodat fietsers,spelende kinderen,(fluitende) wandelaars, enz. een keer geen gevaar van auto’s hebben te duchten of overlast van auto’s hebben, dus voor Eindhoven ook een grote uitdaging.
In de week van de vooruitgang van 16-22 september 2004 wordt er in heel Europa aandacht besteed aan duurzame mobiliteit. Op zondag 19 september, de autovrijedag, organiseren we een fietstocht door de meeste vervuilde en schoonste straten in Eindhoven. Fiets mee en laten we het onmogelijke mogelijk maken voor een toekomstige autovrije (steden) dag!!

Vincent

"Cynisme is een auto kopen, omdat fietsen zo verrekte gevaarlijk wordt met al die auto`s" Kadee Bruin

 

 

terug

 

 

DE BIEB

Nog enkele interessante boeken voor de vakantie.

Over het actuele onderwerp “Europa” las ik het boek; “Het einde van Europa, ontmoetingen langs de nieuwe oostgrens”, van Irene van der Linde (tekst) en Nicole Segers (foto’s). Uitgegeven bij Lemniscaat, ISBN: 9056375822.
Dit degelijk gebonden 442 bladzijden dikke boekwerk is rijk geïllustreerd met prachtige veelzeggende zwart-wit foto’s. Bij het lezen van een reisverslag is het handig om even de atlas erbij te halen. Volgens mij lagen de beschreven gebieden altijd al in Europa …, maar vanaf mei 2004 loopt de nieuwe “officiële” oostgrens langs Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Slowakije en Hongarije. Journaliste Irene van der Linde en fotografe Nicole Segers reisden langs deze nieuwe Europese grens, zo’n vijfduizend kilometer lang. Op zoek naar beelden waarin de sfeer van de verschillende landen en hun geschiedenissen besloten liggen, fotografeerde Segers het grensgebied en zijn bewoners. In de tekst beschrijft Van der Linde een bonte verzameling mensen, die vertellen hoe ze daar terecht zijn gekomen, wat er al allemaal is veranderd na de val van de muur, na de opsplitsing van de USSR en wat voor hun de gevolgen zijn van deze nieuwe grens. Het einde van Europa is een unieke combinatie van literaire journalistiek en fotodocumentaire. Het boek geeft een rijk en indringend beeld van het Europa waar we nog veel te weinig van weten.

Voor de stripliefhebber is er weer en uitgave van Joe Sacco : “Fikser, een verhaal uit Sarajevo”. Nederlandse versie Uitgeverij Atlas + Oog & blik 2004, ISBN: 9045004186.
Hij verbaasde de wereld met zijn indringende en aangrijpende stripverslagen van de strijd van de Palestijnen en die om de Bosnische enclave Gorazde in de jaren negentig. In Fikser keert hij terug naar het voormalige Joegoslavië om daar in woord en beeld het verhaal vast te leggen van Neven, de fikser. Hij opereerde op de achtergrond in de oorlog, regelde obscure zaken, bracht journalisten naar het front maar was ook in de voorste linies van de strijd te vinden als sluipschutter en lid van een militie. In FIKSER tekent Sacco op onnavolgbare wijze de gruwelijkheden van het dagelijkse leven in een moderne oorlog en legt zo de donkere kant van de mens genadeloos vast. Hoe gangsters en milities tijdens de oorlog als helden betiteld worden, maar na de oorlog weer gewone gangsters zijn. Een puntje van kritiek is de soms wat houterige vertaling. De tekeningen zijn heel herkenbaar voor mensen die Sarajevo kennen.

Dan een boek om nog even de gebeurtenissen voorafgaande aan en vanaf 11 september 2001 de revue te laten passeren, maar nu door de ogen van Hans Blix himself. Het boek: “Missie Irak, achter de schermen van de
wapeninspecties” is van uitgeverij Balans. ISBN: 9050187110.
Het is een openhartig relaas over zijn ervaringen bij de zoektocht naar massavernietigingswapens in Irak. Hans Blix vertelt tot in detail hoe zijn inspecteurs te werk gingen. De lezer krijgt een kijkje achter de schermen van de Veiligheidsraad en is bij de ontmoetingen van Hans Blix met onder andere G.W. Bush, C. Powell, T. Blair J. Chirac en de Irakese afgevaardigden van Saddam Housein. Centraal in zijn verhaal staan het door Irak gespeelde ‘kat en muisspel’ om de VN -voorwaarden van de inspecties te manipuleren en de enerverende opmars naar de eenzijdige inval in Irak door de V.S. en G.B. in maart 2003. Hans Blix is overtuigd voorstander van vreedzame ontwapening op mondiaal niveau en ontpopt zich in dit boek tevens als een voortreffelijk diplomaat, een scherp criticus en een constructieve denker over de politiek van de toekomst.

Om nog even bij het onderwerp Irak te blijven: “Honderd-en-een dag in Bagdad” van Åsne Seierstad, uitgeverij de Geus, 203, ISBN: 90 44504819.
Topjournaliste Åsne Seierstad (Noorwegen, 1970) werd in Nederland bekend met haar reportages vanuit Irak voor NOVA en haar artikelen voor Trouw. Uitgeverij De Geus publiceerde met succes haar internationale bestseller 'De boekhandelaar van Kaboel'. Voor haar journalistieke werk ontving ze diverse prijzen. Åsne Seierstad,, eerder correspondente in Rusland, China, Kosovo en Afghanistan, vertrok in maart 2003 naar Bagdad en versloeg daar de oorlog voor de Scandinavische, Duitse en Nederlandse pers. Met De Boekhandelaar van Kaboel bewees ze dat ze in staat is op onvergetelijke wijze inzicht te geven in een oorlogssituatie die we vaak alleen kennen via eenzijdige informatie
uit de media. In dit nieuwe boek toont de Noorse journaliste de lezer de dagelijkse situatie in Irak tijdens en na de aanval van de Verenigde Staten.

Dan een zeer informatief (leer) boek voor mensen die creatief aan de slag willen in de vakantie en daarna: “Media activisme, don’t hate the media, be the media”, door Han Soet, Raf Custers en Bruno de Bondt van Indymedia. Een uitgave van uitgeverij EPO. ISBN: 9064453365.
Het geeft inzicht in wat er mis is met de media hier en in het buitenland, inzicht in het belang van media. Geeft methodieken aan hoe je zelf het volk aan het woord kan laten, technieken en tips om zelf de media te maken! Jongeren die zich betrokken voelen bij de grote en kleine sociale gebeurtenissen doen hun verhaal in dit boek. De auteurs deden drie jaar vivisectie op hun eigen ervaring als media-activist en op het werk van verwante geesten. Om een aanzet te geven. Ze analyseren ook wat er mis gaat met de traditionele media, aan de hand van Chomsky en Herman… Het resultaat is een inspirerende goudmijn uit de eerste hand, een handboek voor elke media-activist.

terug

 

ID PERIKELEN

Zoals vele clubjes uit het alternatieve circuit maakt het Vredesburo gebruik van de zogenaamde gesubsidieerde arbeid. Mede daardoor zijn we in staat zowel kwalitatief als kwantitatief goed werk af te leveren en mensen te behouden voor het Vredesburo. Uiteraard zouden wij graag mensen een baan aanbieden die regulier en CAO conform is maar daarvoor ontbreken de middelen en we weten ook echt niet waar we dat zouden kunnen verkrijgen (ter overweging : met “slechts” 150.000 euro per jaar kunnen we iedereen in dienst nemen!!!) De gemeente heeft nu besloten om de regeling op te gaan heffen (er zijn in Eindhoven ongeveer 800 mensen actief in deze regeling). Voor ons betekent het nu dat we een erg onzekere toekomst tegemoet gaan: voor iedereen individueel, maar ook voor het Vredesburo als zodanig. We vinden dat ook in de toekomst het Vredesburo moet blijven, dat is een absolute prioriteit, de vorm waarin zal nog wel de nodige discussies opleveren, een terugkeer naar het oude vrijwilligersmodel is voor de hand liggend maar heeft ook een aantal moeilijke kanten. Het is de bedoeling dat iedereen die nu nog voor het Vredesburo werkt tussen nu en pak 'm beet 2 jaar een andere vaste baan heeft en niet in de bijstand terecht is gekomen, omdat dat voor de gemeente ook weer negatieve financiële gevolgen heeft. Op dit moment zijn wij en heel veel anderen op zoek naar mogelijkheden om te kunnen blijven (heb je ideeën hierover laat ze dan weten!!!). Kansen liggen er alleen maar als we uit eigen activiteiten het geld voor onszelf kunnen verdienen (aangevuld met subsidies, donaties, giften etc.) of dat haalbaar is, is de vraag en zal zeker een enorme dosis energie en creativiteit vergen. Het is in ieder geval een boeiend gegeven en een flinke uitdaging waarmee we de vakantie ingaan.

Mocht je meer willen weten over de ID-regeling en wat voor plannen er gesmeed worden neem dan contact op (vanaf september) met het Vredesburo en vraag naar Hans en/of Harrie

terug


 

(ingezonden mededeling)

Renegade Artists Present


Renegade Artists Present is een kunstenaars coöperatief dat artiesten helpt elkaar te vertegenwoordigen.

Een groot aantal van de artiesten in deze co-op zijn Indianen die in Amerika in de gevangenis zitten. Renegade Artists Present zorgt ervoor dat het werk van de gevangenen de gevangenis verlaat en organiseert met dit werk tentoonstellingen. Ook wordt dit werk op t shirts en in post- en briefkaartvorm uitgegeven. Het aldus verkregen geld wordt of direct naar de artiest die het werk gemaakt heeft gestuurd, of, en dat gebeurt vaker, het wordt besteed aan spirituele behoeften zoals hout voor zweethutten achter de gevangenismuren.
Er is ook een petitie voor burgerrechten en godsdienstvrijheid voor Indianen, vooral in Californië. Daar worden de mannelijke Indiaanse gevangenen gedwongen hun haar af te knippen en worden zwaar gestraft als ze dat niet doen.. Het knippen van het haar gaat lijnrecht tegen het geloof van traditionele Indianen in.

Wij doen als groep presentaties voor scholen en andere geïnteresseerde groepen.

Wij hebben contact met artiesten, musici, schrijvers, activisten en traditionele leiders.

Voor meer informatie:


Renegade Artists Present -_Elija van den Berg
Human Rights & Art Promotion of American Indian Prisoners
5 Robin Court, 157 Tankerton Road
Whitstable, Kent CT5 2AP, Groot Britannië
01227 274 357/0775 998 3261
Email: Vcornelia@aol.com
On web: www.americanindianprisoners.com

Het Vredesburo heeft een stuk of 10 van deze T-shirts met prachtige afbeeldingen in de verkoop. Je kunt kiezen uit diverse prints waarvan voorbeelden op de internetsite en in onze winkel. Deze zijn via ons te bestellen of rechtstreeks via bovenstaand e-mailadres. Om verzendkosten te besparen, en als je wat geduld hebt, kun je je bestelling eventueel hier op komen halen.

terug

 


VRIJHEIDSFESTIVAL 18 SEPTEMBER

Vroeger was het altijd een vast punt op de activiteitenkalender : 3e week in september is Vredesweek. In Eindhoven is dit sinds vorig jaar gedeeltelijk vervangen door het vrijheidsfestival. Naast het herdenken van de bevrijding vraagt deze dag ook bezinning rondom het thema “vrijheid” en “bevrijding”.
Voor 2004 is een 3 daags festival gepland met verschillende activiteiten (hou hiervoor de krant, affiches en de web-pagina van het Vredesburo in de gaten!). Het Vredesburo participeert op de 18e met 2 activiteiten. Op zaterdagmiddag is er in het gemeentehuis een debat over de waarde van vrijheid met : Frank Lubbers ( v.Abbe museum ) Paul Cobben ( universiteit Tilburg ) Paul Kokke (pers) Martijn van Dam (2e kamerlid) en Henny van der Graaf (Vredescentrum T.U.). Het debat zal om 14.30 beginnen en probeert dieper in te gaan op hoe wij vrijheid in allerlei disciplines ervaren, ermee om gaan en wat voor betekenis we er aan hechten. Vanuit de afzonderlijke invalshoeken hopen wij in goed debat met de zaal te stoeien met deze begrippen en te komen tot een visie voor de toekomst. Het debat is bedoeld om een moment van bezinning te hebben tussen de andere activiteiten door die nogal verstrooiend van aard zijn. In feite is het een voortzetting van het debat van vorig jaar waar duidelijk bleek dat er behoefte is om het onderwerp uit te spitten en zeker als het gaat om de relatie multi culturele samenleving & vrijheid. Natuurlijk zijn wij niet altijd bezig met zware discussies & diepgravende controverses en om dat te laten zien hebben we als 2e activiteit een (jawel !!) kindercircus georganiseerd naast het gemeentehuis. Op de 18e kunnen kinderen 2 keer een voorstelling meemaken en hier krijgen ze in ieder geval de vrijheid om te lachen,verwonderd te zijn en te genieten van iets wat speciaal voor hen is (maar hebben we niet allemaal een kind in onszelf bewaard?). We hopen dat veel mensen de weg weten te vinden naar het stadhuisplein (daar is ook een vrijheidsmarkt vanaf 12.00u).
Mocht je vragen hebben over deze dag en onze activiteiten, loop even binnen op de Grote Berg , bel, of stuur een mailtje info@vredesburo.nl tot dan!!

Meer informatie over het vrijheidsfestival vindt Uop www.vrijheidsfestival.nl

terug

 


EINDVERSLAG 90 DAGENPROJECT

Geachte mensen,

Hierbij treft U een korte samenvatting aan van het evaluatieverslag van het Project 90 Dagen, een project ter sponsorwerving ten behoeve van kinderen die slachtoffer zijn van oorlogsgeweld.
Dit project bestond uit een fietstocht en een serie sponsoractiviteiten in Eindhoven.

Een zeer korte samenvatting:
Alhoewel het project een geweldige potentie in zich had, is er niet uitgekomen wat wij wilden: 5 tot 10 duizend euro genereren voor enkele goede doelen. Waarom niet? Wij hebben een veel te korte voorbereidingstijd kunnen gebruiken, en wij zijn niet in staat geweest in deze korte termijn alle betrokkenen op een lijn te krijgen. Dat is in het kort het grootste verhaal.

Is het project hiermee mislukt? Dat kun je ook niet stellen. Er is 5000 kilometer gefietst en inderdaad stonden wij aan de grens met Irak, alwaar Saddam Hoessein binnen 24 uur gearresteerd werd.
We hebben een tiental humanitaire organisaties gesproken en gefilmd over hun werk met vluchtelingen.
We hebben wekelijkse reisverslagen gepubliceerd en we zijn tientallen keren in de media verschenen, dus het heeft zeker ook een sociaal effect gehad.

We hebben besloten de financiële gaten die door miscommunicatie tussen de partners geslagen zijn, deels te dichten met inkomsten uit sponsorgelden.
Daarnaast hebben wij besloten dat het resterende bedrag verdeeld wordt onder de kleine locale organisaties die het geld goed kunnen gebruiken en die ons tijdens de reis ook persoonlijk hebben ondersteund. Deze gelden beschikbaar stellen voor onze grotere partners, zoals Stichting Vluchteling zet amper zoden aan de dijk.

Zo kwam er een eind aan een groots project, dat velen van ons maanden heeft beziggehouden en vele mensen in de stad heeft aangetrokken en geïnspireerd.

Met vriendelijke groet
Vredesburo 13-07-2004

terug

 


VREDESCENTRUM VOLKEL ONTRUIMD!

Op 3 februari jl werd het Vredescentrum aan de Bovenstraat 9, tegenover de Vliegbasis Volkel, ontruimd en leeggehaald. Zelf waren we er om diverse redenen een paar dagen niet, waardoor we pas ’s avonds door middel van een telefoontje van de plaatselijke pers op de hoogte werden gesteld. Er was een rechtszaak geweest, maar de dagvaarding daarvoor had ons niet bereikt, zodat we nergens van afwisten. Onze spullen konden we, voor zover ze nog heel en niet gestolen (al het gereedschap) waren, ophalen uit een paar containers.
Dat we op den duur uit het gekraakte pand weg hadden gemoeten wisten we natuurlijk al lang, maar dat het zo van de ene op de andere dag met de grond gelijk gemaakt zou zijn was toch wrang. Ondanks dit plotselinge einde kunnen we terugkijken op twee jaren Vredescentrum met een aantal goede acties: twee grote burgerinspecties (januari en maart 2003), een ontwapeningsaktie (februari 2003), diverse wakes en kleinere inspecties. De voortdurende opslag van Amerikaanse kernwapens op de vliegbasis bleef hierdoor niet onopgemerkt. De afgelegen ligging van de basis en van het Vredescentrum betekende echter ook dat een andere functie die we graag hadden willen vervullen maar matig van de grond kwam. Informatievoorziening en een meer laagdrempelig punt voor met name bewoners van de regio bleef steken in enkele contacten. Scholieren van de plaatselijke middelbare school, studenten en journalisten wisten ons dan weer wel te vinden voor verhalen over kernwapens en vooral over acties.

We bedanken iedereen die het Vredescentrum in de ruim twee jaar dat het bestaan heeft, gesteund heeft.

Mariëtte en Mark

PS: het verdwijnen van het Vredescentrum betekent zeker niet het einde van acties tegen de kernwapens op Vliegbasis Volkel. De grond van Atoomvrijstaat in de bossen bij de basis is bijvoorbeeld nog altijd beschikbaar voor de opbouw van een vredesaktiekampje. Giften voor het Vredes Aktie Kamp (VAK) blijven welkom op giro 3332968 t.n.v. M. van Rooij te Eindhoven.

terug