Samenvatting: | 'De wetenschap met de grote W lijkt objectief en universeel, maar is in feite een typische gedachteconstructie.' Dit vindt de Indiase natuurwetenschapper, milieuactiviste en feministische Vandana Shiva. Volgens haar is dit 'provinciaalse denksysteem' in het tijdperk van het kolonialisme en de ontwikkelingshulp opgedrongen aan de rest van de wereld.
'Het moderne kennissysteem, ontstaan vanuit een cultuur van overheersing en kolonialisme, koloniseert zelf. Het kijkt neer op andere denksystemen.'
Shiva weet waarover ze praat. Als atoomgeleerde gepromoveerd in de theoretische qwantumfysica maakt ze grondig kennis met de westerse denkwijze. Later leerde ze de wetenschap van de inheemse volken kennen, toen ze in de ban raakte van de grote ecologische problemen in haar geboortestreek in het noorden van India. Deze bundel bevat artikelen van en over Vandana Shiva.
Vandana Shiva is als parttime hoogleraar verbonden aan de universiteit van Oslo en directeur van de Research Foundation for Science, Technology and Natural Resource Policy in Dehra Dun, India.
Jan Paul Smit is milieujournalist, publiceerde in De Kleine Aarde en Milieudefensie en is intensief betrokken bij de campagne tegen uitbreiding van Schiphol.
Catharina J.M. Halkes is emeritus hoogleraar Feminisme en Christendom aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.
Gerrit Huizer is hoogleraar ontwikkelingsstudies en directeur van het Derde Wereld Centrum aan de Nijmeegse Universiteit.
  |
Trefwoorden: | armoede, levensvisie, het rijke Westen, Milieu, Derde-Wereldproblemen, geestelijke monocultuur, Vananda Shiva, interviews, vrouwen, kinderen, diversiteit, wetenschap, maatschappij, Chipko-vrouwen, spiritualiteit, schaalvergroting, Brabantse boer, mensenrechten, Westerse overheersing, broeikaseffect, politieke actie, boerenverzet, kolonialisme,   |