Samenvatting: | "Het boek van Erhard Eppler gaat over de fatale neiging de absolute veiligheid te zoeken in eigen militaire macht. Hij toont het streven naar superioriteit. Hij legt het verband tussen dit streven en de wens om te kunnen optreden in de Derde Wereld. Hij gaat in op de kwestie van de eurostrategische wapens en toont dat deze wapens uit defensief oogpunt onnodig zijn. Hij legt verband tussen de bewapening in de "Oost-West" verhouding en de relatie "Noord Zuid." Hij gaat in op wat hij, als overtuigd Christen, een vredespolitiek noemt.
Eppler legt grote nadruk op de betekenis van de utopie die het gedrag bepaalt: de armzalige utopie die de volledige veiligheid door militaire overmacht nastreeft en onherroepelijk leidt tot de ondergang, en de levensaanvaardende utopie van de geweldloze wereld die stap voor stap met vreedzame middelen moet worden benaderd.
Ehard Eppler (1928) is schrijver en politicus. In vier Westduitse kabinetten was hij minister van economische samenwerking (ontwikkelingssamenwerking). In 1974 trad hij af en werd fractieleider van de SPD in Baden-Württemberg. Hij heeft boeken gepubliceerd over ontwikkelingssamenwerking, de grenzen aan de economische groei en de milieucrisis, en over militaire veilligheid. Zijn voorlaatste boek over de kernwapenproblematiek, "Wege aus der Gefahr" (1981) werd in de bondsrepubliek een bestseller.
  |
Trefwoorden: | Veiligheid, utopie, oorlog, kernoorlog, politiek, militiare macht, bewapening, vredespolitiek, geweldloosheid, Derde Wereld, veiligheidswetgeving, utopia, Christendom, vrede, militairisme,wapens, Europa,Verenigde Naties, Salt I Salt II, M.I.K., economie, NAVO, Kissinger, holocaust, Oost-West, kernwapens, MIR-V, I.C.B.M.-macht, wapensystemen, D.D.R., B.R.D., Verenigde Staten, Rusland, MX-raket, zwaarden tot ploegscharen, solidariteit, nationale staat, Schell, UNCTAD, non-proliferatieverdrag, Flick-concern, wapenwedloop,  |